Wyprodukowano z mieszanki olei roślinnych (50-52%): olej palmowy, olej lniany – bogaty w NNKT, w szczególności kwasy omega-3. Przyczynia się do prawidłowej budowy błon komórkowych, osłonek mielinowych nerwów. Zapobiega stanom zapalnym, reguluje gospodarkę lipidową organizmu (obniża poziom cholesterolu LDL, przeciwdziała miażdżycy, zawałom). Jest stosowany w profilaktyce antynowotworowej – tłuszczu mlecznego (10%) z dodatkiem emulgatora E-471, barwnika karotenów, aromatu, soli (0,1%), witaminy A i D.
Wszystkie grupy konsumenckie w tym dzieci od 12 miesiąca życia. Do bezpośredniego spożycia, nie należy smażyć.
Smak i zapach czysty lekko kwaśny mlekowy, konsystencja zwarta, smarowna – dopuszczalna lekko twarda i lekko mazista, barwa jednolita.
Przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 10°C. Okres przydatności 30 lub 40 dni w zależności od opakowania.
Kostka – 200g
Zawartość tłuszczu (%) | min. 60% |
Zawartość wody (% | max. 37,0 |
pH plazmy | 4,5 – 6,9 |
Kwasowość tłuszczu | max. 2 |
Salmonella /25g | nieobecne |
Listeria monocytogenes /25g | nieobecne |
Bakterie z grupy coli /1g | nieobecne |